Barnvagnar

När det är dags för dig att köpa en barnvagn, kommer du att upptäcka att marknaden är full av olika märken och modeller. Som ung mamma är barnvagnen det viktigaste köpet innan födsel. En del vill köpa sin barnvagn i god tid innan barnet är fött och andra vill vänta till efter födelsen. En del barnvagnar måste man beställa i tid eftersom det kan vara leveranstid på dem. Tyvärr är det inte alltid så att en dyr vagn är den som är bäst, utan det är en bra idé att läsa barnvagnstester eller prata med bekanta om deras erfarenheter för att se vilken modell som är pålitlig bland alla barnvagnar som finns.

Barnvagnar för olika behov

Det finns många olika barnvagnar.

Barnvagnar finns i många modeller. Modellen kombivagn består av två delar vilka är liggvagn och sittvagn. Liggvagnen används från det att barnet är nyfött till att han/hon är cirka 6-8 månader. Vid den åldern brukar barnet vilja sitta i vagnen i stället för att alltid ligga i den. Om man köper en kombivagn ingår både en liggdel och en sittdel. Antingen tar man ut en insats som finns i vagnen och gör om vagnen till en som barnet kan sitta upp i eller så är det en sittvagn från första början där du kan ha ett plant liggläge när det behövs.

Om man har behov av en vagn med plats för flera än ett barn, är syskonvagnen eller tvillingvagnen två alternativ. Syskonvagnen ger plats för ett äldre syskon samtidigt som det finns rum för ett nyfött barn. Fördelar med barnvagnar som dessa är att de är flexibla med sitt-och liggmöjligheter. Man kan välja om man vill ha en vagn med platser på bredden eller längden. Det man kan tänka på om man vill ha platser på bredden hellre än på längden är att se hur bred vagnen blir med tanke på att man kan bli begränsad av utrymmet på bussar eller i affärer.

Jogging- eller löpvagn

Om man har varit aktiv som löpare innan man fick barn, finns det möjlighet att kunna fortsätta genom att ta barnet med sig på löpturerna. Barnvagnar finns också i modeller som joggingvagnar där man kan välja om man vill ha liggläge, endast sittläge eller ett svagt tillbakalutat sittläge. Vagnen ska vara lättrullad men ändå vara säker och stabil. Vagnen är utrustad med en handbroms så att det finns möjlighet att stanna snabbt. En del modeller har sittdelen rörlig så att den går att variera från framåtvänd till bakåtvänd position. Om det finns behov av ett soltak kan man ordna det med vissa modeller.

Det finns även enklare barnvagnar. Om ditt barn är i en ålder som är mitt emellan att vilja sitta i vagnen och att vilja gå själv, kan en sulky vara ett bra alternativ. Sulkyn är alltid framåtvänd och har oftast ett viloläge. Ibland finns ett fullt liggande viloläge men ibland är det endast ett tillbakalutande sådant. En sulky brukar vara liten och smidig till storleken och lätt att transportera. Det går att variera vilka sorts däck man vill ha på sin sulky beroende på vilket underlag man brukar gå på eller under vilken årstid man ska använda den.

Att tänka på inför köpet

Det är viktigt att barnvagnen är kvalitetssäkrad för att det ska vara ett bra köp. Vagnen ska ha ett huvudstopp som finns på sittvagnar som går att fällas ut till plant läge. Se till att reglerbara handtag sitter ordentligt så att de inte går av på grund av belastning. Försäkra dig om att låsanordningen på chassit sitter säkert och inte låser upp sig av misstag. Barnvagnar ska vara märkta med EN1888 vilket är märkning för europeisk standard. Bromsen på vagnen ska helst bromsa två av vagnens bromsar samtidigt. Kontrollera hjulen på de barnvagnar som har avtagbara hjul för att försäkra dig om att de sitter på ordentligt och inte trillar av när du till exempel kör emot en trottoarkant.